Юрген Клоп заяви, че играчите са „на ръба“ поради изискванията на сгъстения цикъл и отсъстващи, причинени от коронавируса, но смята, че клубовете от Висшата лига ще продължат да блокират употребата на пет смени.

Няколко клуба в Премиършип вече регистрираха случаи на вируса сред играчите и щабовете на първите си тимове в последните седмици, като положителните тестове идват на фона на традиционно натоварения празничен период. Това доведе до повишаване натоварването за тези, които са готови за игра, както и за играчите, завръщащи се от прекаран коронавирус и контузии, за които завръщането е по-скоро от обичайното.

Различни мениджъри, включително наставникът на Челси Томас Тухел, призоваха за това клубовете отново да могат да използват по пет смени на мач, за да намалят натиска върху съставите си. Но някои от треньорите, включително този на Бърнли Шон Дайш, вярват, че използването на пет смени ще облагодетелства по-големите клубове, като Ливърпул. Предвид факта, че 14 от 20-те клуба във ВЛ трябва да гласуват в подкрепа, за да се стигне до промяна, Клоп не е уверен, че това ще се случи.

„Трябва да оставим първенството настрана и да не казваме, че Манчестър Сити има по-добри резерви от Бърнли или нещо такова. Да, това вероятно е така. Но проблемът е, че интензитетът за първокласен футболист в Англия е определено на ръба. Има нужда от 14 гласа за промяна – има нещо сбъркано. Например, не съм сигурен колко играчи на Бърнли играят международен футбол. Когато нашите футболисти имат три мача, те нямат двубой. Говорим за проблем, който някои клубове и играчи определено имат, но се решава от други тимове. Защото ние правим първенство от това, те казват „не“. Това е истински проблем, защото е правилното решение, особено в този момент. Връщаш играчи след коронавирус или след контузия, и заради мачовете, които трябва да изиграем, те трябва незабавно да се включат. След това тях отново ги няма, защото не можеш да ги извадиш след 60 минути, защото трябва да промениш други неща. Тази прекрасна игра е толкова прекрасна, защото обикновено играчите са в добра форма, добре тренирани, възстановили са се и се впускат в битка. Точно заради това обичаме тази игра. Най-силното първенство в света и най-интензивната лига в света са единствените с три смени на мач. Това не е правилно. Трябва да го променим. Но не виждам реален шанс да се стигне до промяна, ако трябва да съм честен“, започна германецът на днешната си пресконференция.

Ливърпул се завръща към терените във вторник вечер за първи път от шест дни насам след отлагането на двубоя му на Боксинг Дей с Лийдс у дома поради случаи на коронавирус сред гостуващия отбор. Съставът на Клоп се изправя срещу Лестър – същият съперник от последния мач на „червените“, и очаква труден двубой, независимо от скорошните трудности на „лисиците“. На Боксинг Дей тимът на Брендан Роджърс изостана от Манчестър Сити с 0:4 на почивката, преди да се върне в двубоя с три гола за десет минути през втората част. В крайна сметка, шампионите спечелиха с 6:3, за да оставят опонента на 10-о място в таблицата с едва една победа от последните шест мача. „Очевидно Лестър не е в перфектна ситуация. Те имат контузени играчи и вероятно още случаи на коронавирус. Играхме срещу тях само предни няколко дни и те бяха доста силни в онази среща. Вчера, когато отидохме за тренировка, резултатът беше 0:4, и след това изведнъж някой ми каза, че е 3:4. Уау. Те бяха близо до изравняване. Те са просто добър отбор и работата, която върши Брендан Роджърс там, е невероятна. Ще бъде коварно за нас, разбира се, но ще се опитаме“.

Мърсисайдци получиха добри новини след завръщането на Фабиньо, Върджил ван Дайк, Тиаго Алкантара и Къртис Джоунс, които пропуснаха известно време заради вируса. Въпреки това, Клоп разкри за нови положителни случаи на коронавируса в отбора, казвайки: „Имаме един млад играч, който сега се изолира, и двама от щаба. Наистина е коварно – всяка сутрин идваш в базата и е истинска лотария“, завърши Клоп./БГНЕС